Ai grija cum iti alegi partenerul de Microsoft SAM!


Tu cum iti alegi partenerul de Microsoft SAM?


Alegerea unui partener de incredere pentru un audit intern de licentiere, a unui furnizor de servicii SAM, este o sarcina destul de dificila.
Aceasta alegere va poate afecta compania in viitor și de aceea am sumarizat cateva sfaturi pe care ar trebui sa le luați in considerare inainte de a va alege furnizorul de servicii SAM.

Este de inceredere partenerul prin care cumparati licentele Microsoft? 


Oare cat de motivat este partenerul dumneavoastra in a va optimiza costurile cu licentierea Microsoft, atat timp cat acesta va vinde si licentele?

In general, un proiect de SAM este sugerat clientilor de catre revanzator (si Microsoft) doar atunci cand se apropie reinnoirea unui contract de licentiere in Volum Microsoft.

Acest tip de angajament este prezentat ca fiind extrem de benefic pentru companii, o oportunitate pentru imbunatatirea modului de utilizare a licentelor Microsoft si obtinerea unei structuri optime pentru reinnoirea contractului.

Exista un conflict de interese?


Adevarul este insa ca nici revanzatorul (partenerul) si nici managerul de cont Microsoft nu-si doresc diminuarea veniturilor, astfel acestia nu va vor prezenta o structura de contract cu o valoarea mai mica, ci din contra, intotdeauna se urmareste cresterea acesteia si generarea de venituri suplimentare.
Microsoft este o organizatie supusa permanent “presiunii” de crestere anuala a volumului de vanzari, iar acest lucru se resfrange direct asupra managerilor de cont, revanzatorilor si implicit asupra clientilor finali.

Engagementul propus de catre revanzator este finantat de catre Microsoft, iar pe parcursul desfasurarii acestuia, reprezentantii revanzatorului vor colecta informatii din infrastructura companiilor cu privire la configuratiile hardware ale calculatoarelor, aplicatiile instalate pe fiecare calculator si utilizatorii care acceseaza aplicatiile Microsoft. 

Atentie! O parte din aceste informatii vor fi transmise catre Microsoft.

Microsoft Audit, Licente Microsoft

Prin urmare, Microsoft prin intermediul revanzatorului foloseste programul SAM Engagement ca o metodă de obtinere a unei imagini cat mai complete a “nivelului de licentiere” din “curtea companiilor”.

Microsoft SAM Engagement - Este un proces de colectare a informatiilor din teren,  “detectivul particular” ce intocmeste dosarul cu probe pentru declansarea unui posibil audit Microsoft.

Tinand cont ca Microsoft este cunoscut ca unul dintre cei mai activi auditori de licentiere la momentul actual, este recomandat sa se evite astfel de angajamente. 
Beneficiile unui proces de SAM si ajutorul pentru reinnoirea contractului nu vin dintr-un proiect finantat de catre Microsoft. 

Companiile pot face o revizuire interna a statusului actual privind licentierea Microsoft colaborand cu un consultant independent de vendor, specializat in licentiere, Software Asset Management si consultanta Audit Microsoft. 

Recomandata este alegerea unui consultant care sa actioneze in interesul companiilor si care sa nu aiba nicio implicare comerciala in contractul actual sau intentia de a vinde acestora licente.

In aceste conditii, companiile pot beneficia de confidentialitate, flexibilitate in remedierea posibilelor probleme de licentiere si cel mai important, obtinerea unei structuri optimizate (costuri mai mici ale contractului) de licentiere.
Companiile vor fi intr-o poziție excelenta pentru a negocia reinnoirea contractului Microsoft.

Ce experienta ar trebui sa aiba partenerul SAM? 


Partenerul SAM ar trebui sa aiba experienta atat in licentiere Microsoft cat si in solutiile tehnice SAM?

În ultimii ani consumul de software a crescut simțitor, iar gestionarea și limitarea costurilor cu licențierea software reprezintă acum o problema pentru liderii de nivel C.
Software Asset Management s-a transformat intr-o disciplina strategica pentru orice business, iar companiile au acum un punct de referinta din partea Gartner, una dintre cele mai respectate organizatii de analiza la nivel mondial.

Cei mai buni parteneri furnizeaza servicii SAM utilizand solutiile tehnice dedicate acestui domeniu si anume: solutiile de maganagement al licentierii software recunoscute si analizate de catre Gartner in  Magic Quadrant  publicat in anul 2018 si nu solutiile oferite de catre Microsoft (MAP, SCCM, Intune).

Solutia SAM joaca un rol important si trebuie sa acopere cerintele minime ale unui proces de software asset management si anume:

- Un catalog de aplicații software – serviciul care are rol de procesare a informațiilor brute, colectate de pe device-uri și identificarea tuturor aplicațiilor ce rulează pe acestea (identificare în funcție de vendor, ediție, versiune). Baza de date a acestui catalog trebuie să conțină informații despre toate produsele software lansate pe piață de către următorii vendori: Microsoft, Oracle, Adobe, IBM, SAP și VMware.

- Modul de Licensing Management - modul de licențiere inteligent care calculează și furnizează informații relevante în funcție de drepturile (upgrade/downgrade) alocate fiecărei licențe. Acesta trebuie să includă în calcul contractul de licențiere din care provine aplicația software și metricile de licențiere (CPU, Core, vCor etc.) care se aplica produsului respectiv. De asemenea, modulul trebuie să asigure indentificarea aplicațiilor neutilizate din infrastructură și să propună scenarii de ajustări a numărului de licențe sau subscriptii cloud în funcție de consumul real de software.

- Modul de Software Compliance - algoritm de calcul care pe baza tuturor informațiilor (vendor, ediție, versiune, metrici de licențiere, consum real, preț) să genereze rapoarte, care să evidențieze, atât categoriile de produse ce sunt nelicențiate, cât și pe cele al căror număr de licențe depășește numărul produselor utilizate.

- Conectori – pentru a permite posibilitatea de interconectare cu sisteme de tip: ITSM, ERP, docs  management și alte solutii IT.

Tinand cont de cele expuse mai sus, partenerul trebuie sa aiba experienta in aceste solutii pentru a putea furniza servicii SAM de calitate.

Concluzii


In ziua de astazi consumul de software este unul accelerat, iar gestionarea activelor software a devenit o provocare complexă și dificilă pentru majoritatea companiilor, necesitând experienta avansata in licentiere.

In ajutorul acestora industria software a creat un sistem de management al activelor (pachetelor software) care poate fi implementat de orice companie, indiferent de mărime: SAM - Software Asset Management. 
Valoarea acestui sistem este data de capabilitatea de monitorizare a pachetului software (licenței) din punct de vedere tehnic, financiar și juridic, pe toata durata ciclului de viața a acestuia.
Activele software reprezinta pachetele software formate din: kit de instalare (aplicația, softul) și dreptul de utilizare al acestuia denumit generic licenta comerciala.

Pentru implementarea unui astfel de sistem care sa gestioneze cu success licentierea software aveti nevoie de un partener/furnizor de servicii SAM, iar criteriile descrise mai sus va ajuta sa alegeți cel mai bun partener pentru nevoile organizației dvs. 

Recomandat este ca, organizatiile sa evite angajamentele finantate de Microsoft si pentru auditurile interne de compliance software sa contracteze un consultant independent specializat in licentiere si SAM Microsoft.


Citeste si cel mai NOU articol:

Cum se licentiaza Windows Server 2019? - Ghid licentiere Microsoft