Unele dintre cele mai importante motive sunt :
1. Controlul costurilor si reducerea majora a acestora
Cand se aduce in discutie analiza bugetului IT, intotdeauna top managementul priveste acest departament al organizatiei, ca pe un mare consumator de resurse materiale, marea majoritate a managerilor traiesc cu impresia ca se investeste prea mult in achzitiile de software..
O solutie SAM completa, aduce un aport major in ajutorul managerilor IT privind zona software: controlul utilizarii, controlul achizitiilor, controlul previziunilor bugetare, control compliance, etc intr-un singur punct centralizat (software,metering, compliance in timp real etc. - vezi articol: Cum alegem solutia de Software Asset Management (SAM) ?).
In momentul in care detii controlul acestora, poti argumenta mult mai eficient din punct de vedere financiar (cu date reale) noile investitii software, de asemenea poti optimiza si reduce aceste costuri.
2. Protectie impotriva auditului software
Sunt organizatii care au implementat o solutie SAM, dupa ce s-au confruntat cu un audit software din partea vendorilor, respectiv organizatii care au invatat din experienta celorlalti, si au pus in practica preventiv o astfel de solutie care sa le asigure protectie impotriva unui eventual audit.
Sunteti Managerul IT al unei companii de vanzari ce nu a fost auditata niciodata de catre vreun vendor in trecut.
In urma cu doi ani, infrastructura companiei era compusa dintr-un numar de 400 device-uri eligibile, ce au fost inrolate intr-un contract de licentiere in volum Microsoft.
Datorita expansiunii economice, compania isi deschide doua sedii noi si achizitioneaza un plus de 250 device-uri, preinstalate cu sistem de operare Microsoft.
Fiind o companie de vanzari, agentii angajati sunt realocati la o perioada de timp, intre sediile detinute, o parte impreuna cu device-ul primit la angajare, o parte preluand device-ul ramas liber.
Dupa 8 luni de la aceasta achizitie, primiti o scrisoare de audit din partea Microsoft, care solicita verificarea utilizarii de software, in baza contractului activ de licentiere in volum.
La momentul demararii procesului de audit:
- Cunoasteti numarul total de instalari ale aplicatilor Microsoft din infrastructura ?
- Cunoasteti nivelul de compliance software ?
Raspunsurile la aceste intrebari, il au doar companiile care au pus in practica proactiv implementarea unei solutii SAM ( Ce este sam ? ).
Cu ajutorul unui astfel de sistem puteti controla ciclul de viata al pachetului software din punct de vedere tehnic, financiar si juridic, de la momentul achizitiei (inregistrarea in evidentele contabile ) si pana la scoaterea din uz ( casare/ decomisionare).
3. Standard intern de conformitate software
Procesul de Software Asset Management (SAM) ar trebui sa fie o componenta standard de control si audit intern al oricarei organizatii.
Modul de achizitie al unei licente (tipul de licentiere), punerea in uz (instalarea), drepturile de migrare ale acesteia pe diferite device-uri, precum si managementul documentelor (fiscale, juridice) ce o insotesc, sunt beneficii pe care le ofera o solutie SAM.
Alte beneficii :
Compliance in timp real - reprezinta generarea rapoartelor comparative: licente instalate vs licente achizitionate. Acest lucru se realizeaza cu ajutorul unui modul de licentiere inteligent, care calculeaza si furnizeaza date, in functie de drepturile (upgrade/downgrade) alocate fiecarei licente.
- Software metering - optiune ce are ca scop monitorizarea aplicatiilor (gradul de utilizare ale acestora).
- Situatie financiara - in aceasta sectiune avem posibilitatea de a importa datele financiare pentru fiecare licenta achizitionata
- Management licente - ne ofera detalii complete despre fiecare licenta achizitionata
- Management contracte de licentiere
Ai nevoie de ajutor?
Asteptam mesajul tau: contact@sam-romania.ro
Mai multe informatii pe www.sam-romania.ro