Licentiere Windows Server 2016: Model de licentiere


   1. Editii si Functionalitati  
   2. Model de licentiere
   3. Licentiere in mediul fizic
   4. Licentiere in mediul virtual
   5. Upgrading, Downgrading, Volume activation, Azure Hybrid & External Users



Cum se licentiaza Windows Server 2016?


Modelul de licentiere al Microsoft Windows Server, incepand cu versiunea 2016, a fost modificat de la per Processor la per Core.

Pentru Windows Server 2016 Standard Edition si Windows Server 2016 Datacenter Edition se aplica noul model de licentiere, care este o combinatie intre licentierea per Core a tuturor procesoarelor fizice disponibile pe server si licentele de acces (CAL) pentru utilizatorii/dispozitivele care accesează serverul (per Core + user CAL/ device CAL).

Windows Server 2016 Foundation Edition pastreaza in continuare modelul de licentiere per Processor, fara a fi necesara si achizitia de licente CAL.


Microsoft Windows Server 2016, Licentiere Windows Server, Licentiere per core, model licentiere server

 Care sunt conditiile de licentiere?


-  pentru fiecare server fizic este necesara licentierea tuturor nucleelor (cores) disponibile;
pentru fiecare procesor fizic disponibil pe server este necesara licentierea a minim 8 cores
(minimum 8 cores/processor);
-  pentru fiecare server fizic este necesara licentierea a minim de 16 cores (minimum 16 cores/server);
Nota:  o licenta de Windows Server 2016 contine un pachet de 2 cores (two-core pack license);

Microsoft Windows Server 2016, Licentiere Windows Server, Licentiere per core, model licentiere server

Licenta de Windows Server Standard Edition ofera dreptul de utilizare a maxim doua OSE (Operating system environment) sau doua Hyper-V containers (atunci cand toate nuceleele fizice- cores ale serverului sunt licentiate).
Pentru fiecare doua masini virtuale suplimentare, este necesara licentierea din nou a tuturor nuceelor (cores) disponibile pe serverul fizic.

Exemplu:


Numarul minim de licențe necesare pentru fiecare server este determinat de numarul  total de nuclee (cores) disponibile :

Microsoft Windows Server 2016, Licentiere Windows Server, Licentiere per core, model licentiere server

   Daca se doreste utilizarea a 2 masini virtuale aditionale, este necesara achizitia/ asignarea  a unui numar suplimentar de 16 licente Windows Server Standard.
Microsoft Windows Server 2016, Licentiere Windows Server, Licentiere per core, model licentiere server
 
 

Cum se face tranzitia la noul model de licentiere pentru clientii care detin licente de Windows Server in contractele de volum active?


- Clientii care detin licente de Windows Server cu Software Assurance (SA) activ, pot face upgrade la versiunea 2016, fara costuri aditionale. La expirarea perioadei de SA, licentele de Windows Server achizitionate in model per Processor, vor fi convertite in licente per Core.

- Licentele utilizate de Windows Server Datacenter si Windows Server Standard Edition (2-proc licenses) cu SA activ,  se vor tranforma in minim 8  licente (two-core pack) sau intr-o suma de licente, calculate in functie de numarul total de cores disponibile pe serverul fizic unde sunt instalate.

- Pentru a primi numarul corect de licente Windows Server 2016, la finalul contractului de volum, clienti trebuie sa intocmeasca un inventar (self-inventory) cu ajutorul Microsoft Assessment Planning Toolkit (MAP),  Microsoft Software Inventory Logging Aggregator (SILA) sau alt tool de inventariere software, pentru a identifica instalarile de Windows Server si caracteristicile hardware (processors, cores) ale serverlor pe care ruleaza.

- Clientii care au in desfasurare contracte de volum de tip: EA - Enterprise Agreement sau Server and Cloud Enrollment, au posibilitatea sa achizitioneze licente de Windows Server in model per Processor pana la expirarea termenelor contractuale.

Citeste si cel mai NOU articol:

Cum se licentiaza Windows Server 2019? - Ghid licentiere Microsoft