Cum se licentiaza Windows Server 2019? - Ghid licentiere Microsoft


Windows Server 2019 - Modele de licentiere



Microsoft Windows Server 2019 se licentiaza: per Core + CAL.

Pentru editiile de Microsoft Windows Server 2019: Standard si Datacenter se aplica modelul de licentiere mai sus mentionat. Acesta este o combinatie intre licentierea per Core a tuturor procesoarelor fizice disponibile pe server si licentele de acces (CAL) pentru utilizatorii sau dispozitivele care accesează serverul (user/ device CAL).

Windows Server 2019 Foundation Edition se licentiaza per Server, fara a fi necesara si achizitia de licente CAL.


Licente Windows Server 2019, Licentiere Microsoft, Licentiere Windows Server, ,


Care sunt conditiile minime de licentiere?


  1. pentru fiecare server fizic este necesara licentierea tuturor nucleelor (cores) disponibile;
  2. pentru fiecare procesor fizic disponibil pe server este necesara licentierea a minim 8 core (minimum 8 cores/processor);
  3. pentru fiecare server fizic este necesara licentierea a minim 16 cores (minimum 16 cores/server);

Virtualizare

Licenta Microsoft Windows Server Standard Edition ofera dreptul de utilizare a maxim 2 masini virtuale pe acelasi server fizic (conditia fiind ca toate nuceleele fizice - cores ale serverului sa fie licentiate).

Pentru fiecare doua masini virtuale suplimentare, este necesara licentierea din nou a tuturor nuceelor (cores) disponibile pe serverul fizic.

Licenta de Windows Server Datacenter Edition ofera dreptul de utilizare a unui numar nelimitat de masini virtuale pe acelasi server fizic.

Atentie! Intotdeauna se licentiaza serverul fizic, nu masinile virtuale.
Cu alte cuvinte se iau in considerare caracteristicile tehnice (procesoare, cores) ale serverului fizic pe care sunt gazduite masinile virtuale, insa numarul masinilor virtuale influenteaza numarul final necesar de licente.


Exemplu de calcul licentiere Windows Server STANDARD:


Numarul minim de licențe necesar pentru fiecare server fizic este determinat de numarul  total de nuclee (cores) disponibile.

In imaginea de mai jos avem un server fizic care are disponibile 4 Procesoare cu 8 cores fiecare. Astfel avem un total de 32 cores ce necesita a fi licentiate.

Info: Licentele de Windows Server se vand in pachete "two-core pack", cu alte cuvinte o licenta acopera 2 cores.

In concluzie, pentru scenariul din imagine avem nevoie de 16 licente Microsoft (two-core pack), care de asemenea ofera dreptul de a ridica 2 masini virtuale pe acest server.

Windows server 2019
Daca se doreste ridicarea de masini virtuale aditionale este necesara achizitia unui numar suplimentar de 16 licente, pentru fiecare 2 masini virtuale suplimentare.

Licente Windows Server 2019, Licentiere Microsoft, , Microsoft Windows Server 2019



Citeste si cel mai NOU articol:

Cum se licentiaza Windows Server 2019? - Ghid licentiere Microsoft