Licentiere Windows 10 - Ghid complet.

 1. Care sunt editiile Windows 10 disponibile?

  • Windows 10 Home
  • Windows 10 Pro
  • Windows 10 Enterprise
  • Windows 10 Enterprise LTSC
  • Windows 10 Enterprise E3
  • Windows 10 Enterprise E5 
Licentiere Microsoft Windows 10
       
2. Care sunt tipurile de licente disponibile?

Licentele OEM si FPP/ Retail


Windows 10 Home si Windows 10 Pro se pot achizitiona preinstalate (OEM) impreuna cu un device (laptop sau desktop) sau ca produse separate – licenta Full Packaged Product (FPP/Retail).

Model de licentiere: aceste 2 editii: Home si Pro se licentiaza per Device.

Licentele Windows OEM prezinta cateva restrictii de utilizare in comparatie cu licentele FPP/ Retail si cele de volum si anume:
  • acestea nu sunt transferabile
  • daca device-ul aciztionat impreuna cu licenta OEM preinstala se defecteaza sau este casat, licenta se pierde
  • daca se inlocuieste placa de baza a device-ului, de asemenea licenta se pierde si este necesara achizitia unei noi licente

 

Licentele de volum (Open, MPSA, EA, CSP)


Windows 10 Pro, Windows 10 Enterprise, Windows 10 Enterprise LTSC, Windows 10 Enterprise E3, Windows 10 Enterprise E5 se pot achizitiona doar ca licenta de upgrade in contractele de volum.


I. Windows 10 Pro


Licentele de Windows 10 Pro se pot achizitiona ca upgrade, doar pentru device-urile care au deja alocate o licenta OEM sau FPP/Retail de: Windows 7/ 8/8.1 Pro.

Model de licentiere:
Windows 10 de upgrade se licentiaza per Device.

 Windows 10 licentiere

II. Windows 10 Enterprise E3 si Windows 10 Enterprise E5

Licentele Windows 10 Enterprise E3 si Windows 10 Enterprise E5 sunt licente de upgrade.

Acestea pot fi achizitionate pentru device-urile care au deja alocata o licenta OEM sau FPP/Retail din lista de sisteme de operare de mai jos:

 Licentiere Windows 10

Model de licentiere: Windows 10 Enterprise E3 si Windows 10 Enterprise E5 se licentiaza, atat per Device, cat si per User.

 Licentiere Windows


3. Cum pot fi achizitionate licentele Windows 10?


Licentele OEM se pot achizitiona doar preinstalate impreuna cu un device (laptop, desktop).
Licentele de volum pot fi achizitionate in urmatoarele tipuri de contracte:

Licenta Windows 10

 

4. Care sunt drepturile de downgrade ale Windows 10?


O licenta de Windows 10, in functie de editie (Pro sau Enterprise), ofera dreptul de a instala si utiliza in mod legal una din versiunile anterioare, conform tabelului de mai jos:

Windows 10 downgrade


 5. Care sunt caracteristicile si functionalitatile integrate in Windows 10?

Caracteristicile incluse in Windows 10 difera in functie de Editie.

In tabelul de mai jos sunt detaliate cateva caracteristici principale specifice fiecarei editii (comparativ Pro vs Enterprise vs Enterprise E3 vs Enterprise E5):

Windows 10 - Comparativ

Comparativul complet poate fi consultat aici: https://wfbdevicemanagementprod.blob.core.windows.net/windowsforbusiness/Windows10_CommercialEdition_Comparison.pdf

Pentru mai multe detalii: https://www.microsoft.com/en-us/windowsforbusiness/compare

 

6. Care este freceventa actualizarilor pe care le primeste Windows 10?

Odata cu lansarea Windows 10, Microsoft a introdus “Servicing Channels”, astfel utilizatorul are posibilitatea de a alege tipul de licenta in functie de frecventa cu care sa primeasca actualizari de caracteristici si functionalitati pentru Windows 10.

Microsoft lanseaza actualizari de noi caracteristici si functionalitati cu o frecventa de 2 ori pe an (in Martie si Septembrie) si actualizari de securitate cel putin o data pe luna.

Astfel, se poate opta ca licentele Windows 10 sa se incadreaza intr-una din optiunile de actualizari de mai jos: 

  • Semi-Annual Channel
  • Long-Term Servicing Channel

Editiile Pro si Enterprise primesc actualizari conform Semi-Annual Channel, iar Enterprise LTSC conform Long-term Servicing Channel.

Long-Term Servicing Channel este o optiune disponibila doar pentru Windows 10 Enterprise LTSC, iar urmatoarele aplicatii: Microsoft Edge, Microsoft Store, Cortana, Microsoft Mail, Calendar, OneNote, Weather, News, Sports, Money, Photos, Camera, Music, and Clock etc., nu sunt incluse in aceasta editie de Windows.

Windows 10 Enterprise LTSC este recomandat pentru ATM-uri, echipamente medicale etc. (mai multe detalii aici: https://docs.microsoft.com/en-us/windows/whats-new/ltsc/

Detalii despre cele mai noi actualizari Windows 10 si istoricul versiunilor lansate pot fi consultate aici: https://docs.microsoft.com/en-us/windows/release-health/release-information


7. Care sunt beneficiile aduse de Software Assurance (SA) pentru Windows 10?

  • New Version Rights
  • Desktop Optimization Pack
  • Windows Thin PC
  • Windows Virtual Desktops Access Rights
  • Windows To Go use rights

O sumarizare a acestor beneficii se regaseste si in tabelul de mai jos: 

Windows 10 cu SA

Windows 10 MDOP

Windows to go


8. Cum se activeaza Windows 10?

Licentele de Windows 10 achizitionate in regim OEM/ FPP / Retail se activeaza direct prin internet sau telefonic (centrul de activari Microsoft: https://www.microsoft.com/en-us/licensing/existing-customer/activation-centers)

Licentele achizitionate in contractele de volum pot fi activate prin una din urmatoarele 3 metode disponibile:


Multiple Activation Key (MAK)


Prin aceasta metooda fiecare computer din reteaua interna trebuie sa se conecteze cel putin o data la internet (la un server de activare Microsoft) pentru a se activa licenta de Windows 10.

Cheia de activare MAK se regaseste in portalul Microsoft de administrare licente:
De asemenea se poate utiliza Volume Activation Management Tool (VAMT) pentru activarea Windows 10 cu cheie de volum MAK (Proxy Activation). Mai multe detalii aici: https://docs.microsoft.com/en-us/windows/deployment/volume-activation/use-the-volume-activation-management-tool-client


Key Management Service (KMS)

Serviciul de activare KMS permite activarea simultana a unui numar mare de calculatoare din reteaua interna fara a fi necesara conectarea la internet a fiecarui calculator.

Pentru acest tip de activare se foloseste cheia KMS aferenta Windows 10, cheie ce se regaseste in portalul Microsoft de administrare licente:


Active Directory-based Activation


In timpul activarii bazate pe AD orice calculator conectat la domeniu se va activa automat in timpul instalarii si configurarii Windows 10.

Calculatoarele care au licente de Windows 10 activate cu aceasta metoda trebuie sa ramana “membri” ai domeniului si sa mentina o conexiune periodica cu acesta pentru a pastra activarea valabila.

Mai multe detalii aici despre Active Directory-based Activation, se regasesc aici: https://docs.microsoft.com/en-us/windows/deployment/volume-activation/activate-using-active-directory-based-activation-client


9. Cum se licentiaza Windows 10 in mediul virtual? - detalii in articolul: "Ghid de licentiere Windows 10 in mediul virtual" - click AICI.


Citeste si cel mai NOU articol:

Cum se licentiaza Windows Server 2019? - Ghid licentiere Microsoft