Virtualizare Windows 10. Ghid de licentiere Windows 10 in mediul virtual.

Drepturile de virtualizare ale sistemului de operare pentru desktop difera in functie de tipul licentei si programul de licentiere in care se face achizitia.

Licentele OEM 

Licenta Windows 10 achizitionata in regim OEM (sistem de operare preinstalat) ofera dreptul de a instala/rula o singura instanta de Windows pe dispozitivul achizitionat impreuna cu licenta (Conform Microsoft License Terms).

Astfel se poate instala Windows 10 OEM pe o masina virtuala, insa cu urmatoarele conditii: 

  1. masina virtuala trebuie sa ruleze pe dispozitivul achizitionat impreuna cu licenta OEM
  2. pentru ca nu sunt permise mai multe instante de Windows in acelasi timp, pe acelasi dispozitiv, masina virtuala trebuie sa ruleze direct intr-un hipervizor instalat pe fizic.

Pentru a rula o instanta de Windows 10 pe fizic si o instanta de Windows 10 in masina virtuala pe acelasi dispozitiv, este necesara achizitia unei licente aditionale.

Restrictii: Masina virtuala cu licenta OEM nu ofera dreptul de a putea fi accesata remote.

 

Licentele de Volum

Windows 10 poate „castiga”drepturi de virtualizare in urmatoarele situatii:

o   On-premises server
o   Azure or other Qualified Cloud Partners
o   Windows Virtual Desktop

On-premises server (Windows Virtualization rights)

Atunci cand se licentiaza dispozitivele cu licente de Windows per device exista urmatoarele situatii in care se pot accesa remote masinile virtuale ce au instalate Windows 10 si sunt gazduite intr-un mediu de servere on premises: 
  • Licenta de Windows 10 achizitionata impreuna cu SA (Software Assurance) intr-unul din urmatoarele contracte: Open License, Select Plus, MPSA, Open Value sau EA, ofera utilizatorului dispozitivului licentiat dreptul de a accesa remote un numar de pana la 4 masini virtuale gazduite in mediul de servere
Nota: In cadrul contractelor de volum se poate achizitiona doar Windows 10, editia ENTERPRISE.
  • Pentru licenta de Windows 10 Enterprise achizitionata fara SA (Software Assurance) intr-unul din urmatoarele contracte: Open License, Select Plus, MPSA, Open Value sau EA, exista posibilitatea de a achizitiona aditional, subscriptie de „Windows VDA”.


Astfel, combinatia unei licente de Windows 10 Enterprise cu o subscriptie activa de Windows VDA, ofera utilizatorilor fiecarui dispozitiv licentiat, dreptul de a accesa remote pana la 4 masini virtuale gazduite in mediul de servere.

De asemenea exista posibilitatea de a licentia utilizatorii (in locul dispozitivelor), cu subscriptii per user de Windows 10 Enterprise E3/E5 sau subscriptii per user de Windows VDA E3/E5, care ofera utilizatorilor licentiati, dreptul de a accesa remote pana la 4 masini virtuale gazduite in mediul de servere. 

Windows 10

 Azure or other Qualified Cloud Partners (Windows 10 Multitenant Hosting rights)

Atunci cand se licentiaza utilizatorii (in locul dispozitivelor), cu subscriptii per user de Windows 10 Enterprise E3/E5 sau subscriptii per user de Windows VDA E3/E5, exista varianta de a instala Windows 10 in masini virtuale ce pot fi gazduite in Azure sau in datacenter-ul (shared server) unuia din partenerii cloud autorizati de Microsoft.

Pentru Romania, Microsoft a autorizat urmatorii patenerii, unde pot fi gazduite masini virtuale cu Windows 10:
  
Microsoft Cloud

Astfel, utilizatorilor licentiati cu subscriptii per user de Windows 10 Enterprise E3/E5 sau Windows VDA E3/E5, li se ofera dreptul de a accesa remote pana la 4 masini virtuale gazduite in Azure sau la unul din partenerii cloud autorizati (Authorized QMTH Partner).

Nota: Licentele Microsoft 365 care includ Windows 10 Enterprise E3 / E5 sunt eligibile pentru obtinerea drepturilor de virtualizare, numai daca utilizatorul foloseste un dispozitiv cu un sistem de operare calificat (Qualifying Operating System).


Windows Virtual Desktop (WVD)


WVD este un serviciu de virtualizare desktop (Windows 10 si alte aplicatii) ce ruleaza in Azure.

Licentele eligibile ce ofera dreptul de a utiliza acest serviciu sunt subscriptiile per user de Windows 10 Enterprise E3/E5 si subscriptiile per user de Windows VDA E3/E5.

Aditional acestor licente, pentru utilizarea serviciul WVD se vor plati „base compute” and „storage costs” in Azure.

Nota: Majoritatea licentelor Microsoft 365 sunt eligibile pentru utilizarea serviciului WVD ( a se consulta tabelul de mai jos). 
 
Licentiere Windows 10

 

Exemplu de scenariu in care sunt necesare licentele ce permit utilizarea drepturilor de virtualizare desktop (Windows 10)



Scenariu:  Utilizatori care acceseaza atat masini virtuale cu Windows 10 cat si servere din infrastructura on-premises

Necesar licente: Acesti utilizatori trebuie sa detina una din variantele de mai jos de licentiere, ce permite accesul remote la o masina virtuala cu sistem de operare desktop:

Windows 10 Enterprise + SA (per device)

Windows 10 Enterprise
(per device) + Windows VDA (per device)

Windows 10 Enterprise E3/E5 (per user)

Windows VDA E3/E5 (per user)

Cat si urmatoarele licente de acces: Windows Server CAL si RDS CAL.

Citeste si cel mai NOU articol:

Cum se licentiaza Windows Server 2019? - Ghid licentiere Microsoft