Care sunt drepturile de downgrade pentru licentele Microsoft?

Licentiere Microsoft


Drepturile de downgrade sunt reguli de licențiere care difera, atat in functie de modul in care a fost  achiziționata licenta, cat si in functie de categoria de produse Microsoft, inclusiv de versiune si editie. 

Mai exact, drepturile de downgrade ofera posibilitatea instalarii si utilizarii unei versiuni si/sau editii anterioare celei achizitionate.

Daca ati achizitionat licente Microsoft prin intermediul unui contract de volum: Open, Select, Microsoft Product & Services Agreement - MPSA sau Enterprise Agreement - EA, ati ales cea mai buna optiune, pentru ca downgrade-urile sunt permise pentru toate produsele achizitionate prin unul din aceste contracte.

Insa, daca ai achizitionat licente Microsoft de tip OEM sau FPP, exista unele restrictii.


Licentele OEM (Original Equipment Manufacturer)

Urmatoarele produse Microsoft: Office, Project, Visio, etc. nu includ drepturi de downgrade.

In cazul sistemelor de operare: 

  • Microsoft Windows Server, pentru toate versiunile lansate dupa Windows Server 2003R2 au fost incluse drepturi de downgrade.

Licentiere Microsoft, Licentiere Windows Server, Licentiere, Licentiere Windows 10,

  • Microsoft Windows Desktop, incepand cu Windows Vista au fost introduse drepturi de downgrade pentru urmatoarele versiuni si editii: Windows 8.1 Professional, Windows 8 Professional, Windows 7 Professional, Windows 7 Ultimate, Windows Vista Business si Windows Vista Ultimate.

Licentiere Microsoft, Licentiere Windows Server, Licentiere, Licentiere Windows 10,


Pentru a identifica cel mai usor si eficient, atat editia si versiunea produsului Microsoft, cat si informatii despre drepturile  de downgrade asociate licentei achizitionate, recomand citirea termenilor si conditiilor prevazuti in EULA (End-User License Agreement) si in documentul OEM License Terms ce insoteste produsul.


Licentele FPP (Full Packaged Products)

Licentele FPP nu includ drepturi de downgrade. 


Scenarii de licentiere 

Downgrade de Editie

Downgrade de la Windows 10 Professional la Windows 8 Enterprise, conform regulilor de licentiere Microsoft,  nu este permis, insa se poate face downgrade la Windows 8 Professional. 

Un alt exemplu:  downgrade de la Visio Professional la Visio Standard nu este permis. 

Downgrade de Versiune

Se permite downgrade de la Office Professional 2016  la versiunile anterioare: 2003, 2007 sau 2013, insa nu este permis downgrade la Office Standard. 

Confuzie?!

Acesta este unul dintre multele motive care demonstrează cât de important este sa apelati la un consultant expert in licențiere Microsoft înainte de a realiza modificări in infrastructura. 

Companiile care primesc ajutor pentru a intelege drepturile de downgrade, precum și alte reguli asociate cu versiunile și edițiile de produse pot reduce la minimum riscul, evitând problemele de compliance și economisind bani prin evitarea achizițiilor de licențe inutile.


Citeste si cel mai NOU articol:

Cum se licentiaza Windows Server 2019? - Ghid licentiere Microsoft