De ce este SAM important pentru securitatea cibernetică?

SAM sau Software Asset Management este o soluţie care înglobează tehnologie, procese şi oameni. Rolul principal al acesteia este optimizarea şi controlul utilizării software-ului într-o companie.

Mai puţin cunoscut este faptul că, investitiile efectuate în astfel soluţii pot îmbunătăţii semnificativ şi securitatea cibernetică.
Capacitatea de a identifica programele software instalate care nu deţin o licenţă, care fac parte din lista de programe neautorizate sau a căror suport oferit de producător a expirat, este esenţială pentru a identifica posibilele vulenrabilitati de securitate.

Vizbilitatea consumului de software este cheia succesului.


Rapoartele recente publicate de către IDC subliniează faptul că, odată cu creşterea numărului de programe software nelicenţiate sau neautorizate în infrastructură unei companii, creşte şi riscul şi infectariilor cu malware.

SAM, SAM Romania, Solutie SAM, SAM Cybersecurity, SAM Cloud, Software Asset Management

Care este numărul aplicaţiilor a căror suport oferit de producător este “end of life”?
Care este numărul aplicaţiilor utilizate fără licenţă?
Cum pot fi identificate aceste instalări?

Soluţiile de Software Asset Management colectează date din infrastructură, le analizează şi le centralizează în rapoarte sumarizate. Rapoartele furnizează statusul actual al progamelor cum ar fi: licenţiat, nelicentiat, expirat, neautorizat etc., precum şi variante de consolidare a software-ului, pentru diminuarea riscurilor privind securitatea: actualizare, upgrade sau dezinstalare.

Aceste soluţii pot oferi de asemenea şi un set extins de proprietăţi hardware: producătorul, modelul, dată de achiziţie, furnizorul, preţul de achiziţie, detalii despre garanţie şi informaţii detaliate despre toate componentele device-ului (processor, placă de baza, memorie, varianta de firmware etc.).

Când expiră contractele de support tehnic şi mentenanţă?

Suplimentar rolului principal de management al activelor software-hardware, SAM are abilitatea de administrare a contractelor de suport şi mentenanţă.

Odată cu expirarea perioadei active a acestor contracte, aplicaţiile nu mai primesc actualizări la noile versiuni disponibile şi nici patch-uri pentru remedierea breşelor de securitate.
Aceste lucruri implică ca atât programele software, cât şi întreagă infrastructură să devină vulnerabile în faţă atacurilor cibernetice.

O soluţie care să trimită alerte de notificare cu privire la reînnoirea contractelor către echipele de IT şi achiziţii este mai mult decât utilă. Adiţional se pot obţine informaţii despre deviceurile “afectate” de lipsa actualizărilor, localizarea acestora în infrastructură şi detalii despre utilizatorii lor.


SAM, SAM Romania, Solutie SAM



Software Asset Management a fost gândit că un instrument simplu, dar eficient în minimizarea costurilor associate licenţierii software. Totodată acest instrument oferă o mâna puternică de ajutor soluţiilor şi proceselor de securitate, îmbunătăţind în mod seminificativ capacitatea companiilor de a-şi proteja datele şi de a-şi reduce riscurile operaţionale.


Citeste si cel mai NOU articol:

Cum se licentiaza Windows Server 2019? - Ghid licentiere Microsoft