SAM in the Cloud


În mod frecvent furnizorii de aplicaţii şi servicii cloud, susţin că utilizarea de cloud este un concept “setting and forgetting”, şi principalul beneficiu pentru organizaţii, este reducerea de costuri (cu licenţierea software, mentenanţă echipamente, administrare etc.).


Provocarea şi lucrul care se omite, în general, este că acest model se bazează pe consum şi fără “supravegherea” cantităţii de cloud utilizate, cheltuielile ar putea fi mult mai mari dacă ne raportăm la cele pentru soluţiile on premises.


Conform raportului Gartner de anul trecut, piaţa de cloud este în creştere, iar tendinţa este ca organizaţiile să înlocuiască modelul tradiţional de licenţiere cu cel bazat pe subscripţii şi consum.

SAM Romania, Software Asset Management, Microsoft SAM Cloud

Pentru ca migrarea aplicaţiilor către zona de cloud să fie o investiţie şi să nu se transforme într-un cost, este necesar ca organizaţiile să aibă vizibilitate permanentă asupra consumului, prin interpretarea corectă a noilor metrici de licenţiere: “per user”, “per CPU hour” etc.

Ca şi în cazul infrastructurii on premises, un program de Software Asset Management ajută la obţinerea unei imagini complete asupra modului în care sunt utilizate aplicaţiile software în cloud.

SAM Romania, Software Asset Management,

O astfel de soluţie poate răspunde în timp real întrebărilor esenţiale atunci când se discută despre achiziţii IT, planificare de buget şi/sau reduceri de costuri ale consumului de software:


Care este numărul de aplicaţii în cloud folosite în acest moment de către organizaţia noastră?


Care este procentul deutilizare al subscripţiilor actuale?


Care sunt subscripţiile neutilizate în ultimile 6 luni?


Câte subscripţii noi au fost achiziţionate în acest an în raport cu anul precedent?


Câte subscripţii oferă dreptul de utilizare a aplicaţiei, atât în cloud, cât şi în varianta desktop?


Care sunt costurile actuale pentru aplicaţiile utilizate în cloud versus costurile asociate în trecut la utilizarea acestora în mediul on premises?


Cunoscând răspunsurile la întrebările de mai sus, organizaţia va fi în măsură să analizeze dacă utilizează cele mai potrivite planuri de servicii cloud., precum şi verificarea cantitătii de subscripţii potrivită necesităţilor.


Principalele avantaje ale unui program SAM pentru cloud sunt:


Vizbilitate asupra consumului – Monitorizare cu ajutorul unei soluţii tehnice, ce permite colectarea de date prin conectare directă cu mediile de Software as a Service (SaaS): Microsoft Office 365, WebEx, Salesforce, respectiv: Amazon CloudWatch, Google Stackdriver, Microsoft Azure.


Controlul resurselor virtuale - Furnizorii de servicii cloud, permit clienţilor să realizeze maşini virtuale foarte uşor, cu ajutorul unui număr mic de clicuri. De multe ori aceste maşini se supradimensionează şi /sau se omit a fi decomisionate, fapt ce duce la un impact major din punct de vedere finaciar asupra organizaţiei.


Alegerea planului de plată potrivit, în forma de contract potrivită



Prin implementarea politicilor prevăzute într-un astfel de program, se pot face limitări automate de consum, se elimină riscul de supradimensionare a resurselor necesare şi se pot face previzionări reale de costuri pentru diferite perioade de timp: per luna sau per an.

Citeste si cel mai NOU articol:

Cum se licentiaza Windows Server 2019? - Ghid licentiere Microsoft